söndag 27 januari 2008

Landskapskonventionen



Riksantikvarieämbetet i regeringsuppdrag: Utforma en samlad politik för landskap

Foto: Pål-Nils Nilsson, RAÄ.

Riksantikvarieämbetet har på uppdrag av regeringen lämnat förslag till Sveriges genomförande av den Europeiska landskapskonventionen. I regeringsuppdraget föreslår myndigheten bland annat att regeringen bör tillsätta en utredning med uppdrag att formulera en nationell landskapspolitik.
Riksantikvarieämbetet föreslår också att landskapet bör lyftas fram mer i arbetet för lokal och regional tillväxt. En slutsats är att beslutsfattare bör ta större hänsyn till det upplevda landskapet.


- I arbetet med att förvalta och utveckla landskapet bör också människors delaktighet öka och lokala kunskaper tas till vara på ett bättre sätt, säger riksantikvarie Inger Liliequist.
Ett problem som identifierats är att frågor som rör landskapet ofta delas mellan olika myndigheter. Som mark- eller fastighetsägare kan man få ett splittrat budskap från statliga och kommunala myndigheter.
- Klimathotet och de allt snabbare förändringarna i landskapet gör att det är viktigt att förtydliga ansvaret för miljöfrågorna, säger Inger Liliequist.
Majoriteten av Europarådets 46 medlemsstater har redan genomfört konventionen och Riksantikvarieämbetet menar att Sverige omedelbart ska göra detsamma.



Se även:




Hela rapporten - Riksantikvarieämbetets förslag till genomförande av den europeiska landskapskonventionen i Sverige.


Europeiska landskapskonventionen - Läs mer om landskap och den Europeiska landskapskonventionen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

o vad glada vi ändå är att vi vet vad landskapskonventionen är, tack vare oysters tråkigaste föreläsare!

Anonym sa...

Men visst vore det kul om vi fick en landsarkitekt, eller landslandskapsarkitekt eller vad det nu skulle heta.

Anonym sa...

Man skulle liksom kunna ha ett landslag ... haaa haaa... Men vilka skulle vara med där?