söndag 24 februari 2008

Stadsjordbruk?

Front Studio "Farmadelphia"

I tisdags föreläste Katrin Bohn och André Viljoen om CPULs (Continuous Productive Urban Landscapes) på Arkitekturmuseet. En föreläsning som lovade presentation av deras "radikala idé om att skapa produktiva stadslandskap. Det innebär en ny strategi för stadsplanering som kommer att förändra våra städers utseende utan motstycke. Urbant jordbruk, ökad biologisk mångfald och strategiskt sammanbundna gröna områden är deras svar på ett minskat oljeberoende."

Så Viljoen och Bohn presenterade sin radikala idé att människor i städernas kärnor ska odla sina egna grönsaker på "överblivna platser". Och visade lite bilder på glada grannar som äter middag tillsammans vid långbord. Varken radikalt eller särskilt realistiskt, som iallafall Katrin Bohn hade humor nog att erkänna. Det var synd, för stadsjordbruk är intressant som idé. Den täta staden har fördelar jämfört med glesbygd - som en effektiv infrastruktur. Och om transporter av livsmedel skulle kunna minskas är det just i städerna som det skulle ge störst vinst. Men varför ska alla idéer om stadsjordbruk bli så mycket Street och Bondens marknad? En småskalighet som knappast skulle ge några större miljövinster. Det vore intressant att se idéer om hur man skulle kunna få odling att fungera i staden, men av vinstdrivande företag och inte på kolonilottnivå.

/Anna

5 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det inte lite problem med regler för djurhållning, och att eventuella grödor blir ganska ohälsosamma om de odlas intill trafik.
Som princip tycker jag dock att det är bra, lite som trädgårdsstaden var tänkt från början. Men jag tror det är svårt att klämma in jordbruk i den befintliga strukturen. Vilken oanvänd yta talade hon om? De gröna kilarna eller rämsorna längs E4?

Anonym sa...

nej snarare remsorna vid E4:an än gröna kilarna. så jag håller med om problemet trafik/odling! men kanske skulle idén om gröna tak utvecklas mer och bli produktionsytor? ett förtydligande också; bilden på kossorna har inget med CPULs att göra, utan kommer från ett annat projekt om stadsjordbruk.

Anonym sa...

Det finns ett fungerande jordbruk i Stockholms stad, på Järvafältet (Hästa gård). Där bedrivs ekologisk odling av bl.a. dinkel och kor som håller ekbackarna och ängarna öppna. Tyvärr är det ju inte politikernas favvo - där går ju att bygga bostäder och "knyta ihop" Kista och Tensta. Dessutom snart en stor trafikplats till Förbifart Stockholm. Det finns regler kring djurhållning, men så länge grannarna har givit sitt tillstånd får djur hållas närmare bostäder än reglerna fastställer. Den viktigaste funktionen den här typen av verksamheter har i en stad är att dess invånare blir mindre alienerade till miljö och natur.

Anonym sa...

Är det inte i Havanna det odlas mycket inne i staden?

Anonym sa...

jo det stämmer bra, det togs upp som exempel i föreläsningen. Men i Cuba var självhushållning av detta slag framtvingat av embargot. Odlingen fungerar tydligen bra, men det är ju av nödvändighet sas.